Cavalier King Charles Spaniëls


Back to Index

Back to menu

VERZORGING VAN HUID EN HAAR

Onze Cavalier is, net zoals wij mensen maar ook bijvoorbeeld katten, altijd haar aan het verliezen.
De "wholecolours" hebben meestal nog wat meer vacht dan de "particolours".De tricolour heeft gemiddeld weer wat meer haar dan de blenheim, maar vooral het "oorbehang" zult u regelmatig moeten borstelen om de hond zijn fraaie uitstraling te laten behouden.
Het benodigde "Cavalier-gereedschap": een pinnenborsteltje (ofwel slickerborstel) gebruik ik enkel voor de oren, een borstel met varkenshaar, een fijne kam, een goede schaar, een pincet of tekentangetje en een nageltang. Dat is alles.
Dagelijks controleert u de vacht van uw hond.
Soms op actieve wijze, tijdens het kammen, maar vaak ook onbewust.
De vacht, en daaronder de huid, zijn de indicatoren van de gezondheidstoestand van uw Cavaliertje.
De vacht moet glanzen en zacht aanvoelen.
Kale plekken, roos en voortdurend krabben kan wijzen op een allergie,maar veel vaker op mijt of vlooien.
Dan is het natuurlijk zaak om onmiddellijk in te grijpen, voordat u het weet zit het hele huis vol met ellende.
In bad met een goede hondenshampoo, en de omgeving goed schoonmaken.
Herhalen na een paar dagen.
De hond behandelen met bijvoorbeeld Frontline.
De huid onder het haar moet droog en soepel aanvoelen en vrij zijn van schilfers. Schilfers kunnen wijzen op de bijna onzichtbare schilfermijt.
Door het borstelen wordt de hond niet alleen klit-vrij gehouden maar stimuleert u tevens de bloedsomloop.
Hals, buik, oksels en liezen en onder de staart maar vooral de oren, en dan vooral de achterkant tegen de huid aan, zijn DE plekken voor het ontstaan van klitten.
Wen uw Cavaliertje als pup al aan het borstelen en kammen, dan kunt u later heerlijk uw gang gaan, hem klittenvrij houden op prettige wijze en zodoende tevens gezellige
contact-momenten met uw hond doormaken.
Op deze wijze zullen de "borstelbeurten" maar enkele minuten hoeven te duren.
Mits regelmatig ( 2x per week tot dagelijks) onderhouden, zult u werkelijk bijna altijd kunnen genieten van de prachtige beharing van de Cavalier.
Ik zeg "bijna" omdat er natuurlijk momenten zijn van volledige verharing, de rui-periode. Nu valt dat bij de Cavalier reuze mee, omdat hij dagelijks al een beetje haar verliest en vernieuwt, maar bij teefjes komt het zeker voor dat zij ook totaal verharen. (Hormonale veranderingen)
Bij de reu komen we deze totale "uit-vacht-zijn" momenten een stuk minder tegen.
De voetjes dienen netjes te worden getoiletteerd: lange haren zorgen voor viezigheid in huis, de voeten worden niet snel droog en kleine infecties/wondjes worden niet gezien. Nauwkeurig knippen we het lange haar tussen de voetkussentjes kort.
Automatisch zult u vroeg of laat een teek tegenkomen: zelf verwijder ik die nog altijd met een simpel pincet, er zijn tegenwoordig echter ook handige teken-tangetjes verkrijgbaar bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak.
Nadien het wondje ontsmetten met Betadine of een soortgelijk antiseptisch middel.

HUIDPROBLEMEN

Als u van het borstelen en kammen een regelmatig ritueel heeft gemaakt, bent u er altijd op tijd bij om eventuele huidproblemen te signaleren c.q. te behandelen.
Wat kunnen we tegenkomen? De huid kan rood zijn, kale plekken in de vacht, een vreselijke jeuk, en voortdurend krabben en, nog erger, stinken.
Allereerst dienen parasieten zoals mijten, vlooien uitgeschakeld te worden.
Een anti-vlooienshampoo zal afrekenen met deze boosdoeners.
Zit hierin niet het probleem, dan zal de dierenarts duidelijkheid verschaffen: schimmels, wormen, een allergie, ja, ook demodexmijt komt nog steeds voor.
Behandel dan niet alleen de hond, maar vraag ook om geneesmiddelen voor bijvoorbeeld uw kat,hij kan geen symptomen hebben maar toch drager zijn van bijvoorbeeld ringworm.
Cavaliers zijn zeer gevoelig voor parasieten, als zij bijvoorbeeld 1 of 2 vlooien hebben krabben zij zich eindeloos, en uiteindelijk de huid open en dat kan opnieuw infecties veroorzaken.
Trek hem een baby-pakje aan en was hem met havermeelshampoo, dat verzacht en vermindert de jeuk.
Ook uw huis en dan met name de plaatsen waar uw Cavaliertje/katten komen:grondig ontsmetten en schoonmaken.

Natuurlijk kan ook een voedselallergie de oorzaak zijn van jeuk.
Dit komt bij de Cavalier
echter zeer zelden voor zodat verandering van voer niet het eerste is waar u aan moet denken.

Back to menu